10 Đề cương ôn thi hsg môn Tiếng Anh Lớp 8 - Năm học 2019-2020 (Có đáp án)

10 Đề cương ôn thi hsg môn Tiếng Anh Lớp 8 - Năm học 2019-2020 (Có đáp án)

Question III. Give the correct form of the following verbs:

1. Mai enjoy ____________ crafts , especially bracelets (make)

2. ____________ you ever ___________ a buffalo ? (ride)

3. The children used to ___________ a long way to school. (go)

4. They hate ___________ their son texting his friends all day. (see)

5. Do you fancy.___________ in the park this Sunday? ( skateboard)

6. Minh ( not find ) .his pen yet.

7. My house ( rebuild) . .next month

8. Nowadays, a lot of important inventions (- carry out) ---.------by scientists (work). for large industrial firms

9.We have just bought the pictures (paint).by Leonado Devinci.

10. Neil Armstrong was the first man (walk).on the Moon.

 

doc 68 trang Người đăng Bảo Việt Ngày đăng 24/05/2024 Lượt xem 115Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "10 Đề cương ôn thi hsg môn Tiếng Anh Lớp 8 - Năm học 2019-2020 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
ĐỀ ÔN THI HSG LỚP 8 NĂM 2019 - 2020
MÔN TIẾNG ANH CÓ ĐÁP ÁN 
ĐỀ 1
Section 1: Vocabulary, Grammar and Phonetics
Choose the correct answers in A, B, C or D to complete each sentence
1. Bob hasn’t  his mind yet.

A.
made
B.
gone
C.
used to
D.
found
2. Everyone has to follow this way to get into the fair, ?

A.
do they
B.
don’t they
C.
doesn’t she
D.
doesn’t he
3. We spent half a year _____ this hotel.

A.
to build
B.
built
C.
with building
D.
building
4. She is bored _____ getting up early.

A.
with
B.
in
C.
of
D.
to
5. Would you like me to get you something to drink? - ______

A.
That would be nice
B.
No, I’m sorry
C.
That’s too bad
D.
My pleasure
6. English is the _____ language on one- fifth of the land area of the world.

A.
office
B.
official
C.
officer
D.
officially
7. It's an hour since he ......... , so he must be at the office now.

A.
has left
B.
left
C.
was leaving
D.
is leaving
8. 14. I usually go to work by bus, but ________ and then I use my motorbike.

A.
again
B.
Once
C.
now
D.
ever
9. Of my parents, my father is _________________.

A.
the stricter
B.
the strictest
C.
stricter
D.
strict
10. "What can I get for you?". ______________ .

A.
All right
B.
I'm afraid not
C.
I hope so
D.
Yes, please
Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. 
1. 
A.
think
B.
healthy
C.
thus
D.
ethnic
2. 
A.
discussion
B.
revision
C.
attention
D.
admission
3. 
A.
cease
B.
chase
C.
increase
D.
raise
4. 
A.
although
B.
enough
C.
laugh 
D.
cough
5. 
A.
mute
B.
junior
C.
music
D.
humor
6. 
A.
who
B.
where
C.
which
D.
when
7. 
A.
send
B.
tent
C.
rely
D.
tend
8. 
A.
lock
B.
shock
C.
block
D.
program
9. 
A.
talked
B.
passed
C.
dialed
D.
stopped
10. 
A.
comb
B.
climb
C.
dumb
D.
blond
Put the correct verb forms of the verb in brackets. 
"Do you mind if I sit here?" - "I'd rather you (sit)...................... over there."
There (be) .. no rain here for 6 months. 
He spoke to me as if he (be)  my father. 
By the time we (stop) , we had driven six hundred miles. 
 5. The price ( become ) ................... more and more expensive these days.
 6. Pupils are made (work) hard at this school.
 7. It’s ten years since I last (see)  her. 
 8. Don’t forget (lock)  the door before going to bed. 
 9. The pens ( produce ).............. by Thien Long Company are usually cheap and good.
 10. The film (begin) ......................at 7.30 or 8.00?
IV. Fill the blanks with the right form of the CAPITAL words provided in the right column 
1. Their children have quite _____________ characters. DIFFERENCE
2. What is the correct ______________of this word? PRONOUNCE
3. He didn’t win the championship, so he felt very _____________ . hope
4. She is one of the greatest _______ to appear in this theater. PERFORM
5. My house is on the top of a hill. It’s very ____ there in the fall. WIND
6. It is ___________ to eat too much sugar and fatty food. HEALTH
 7. Many rural areas in Viet Nam have been __________ in the last few years. urban
8. Bell ______________ demonstrated his invention.	 SUCCESS
9. Every day, there are two ____ from Da Nang to Ho Chi Minh city. FLY
10. There are a lot of _______________ in the competition. contest
 V. Choose the underlined words or phrases that are not correct in standard written English. Find and correct it
 1. Lan seemed happily when she received her aunt’s letter.
 A	 B	C	 D
2. My brother didn’t have money enough to buy the dictionary he liked
 A	 B	 C	 D
We should put the coffee table among the armchair and the couch.
 A	B	 C	 D
The driver of the car was serious injured in the accident.
 A B C D
5. Everyone was exciting as the prince wanted to choose his wife from the village.
 A 	 B	 C	 D
6. He gets up early in order reviewing lessons before school.
 A	 B C D
7. All the students are looking forward to spend their free time relaxing in the sun this summer.
 A 	B	 C	 D
8. I agree that we ought be good students at school and good children at home
 A B C D
9. Be careful when you cross a busy street. Look out with cars and trucks.
 A	 B	 C D
10. Is she accustomed to doing her homework by her?
 A	 B	 C	 D
Section 2: Reading	
Read the passage and choose the correct answer in A, B, C or D
Flood in Dorchester
 (1) ... six o’clock yesterday evening, the River Thames burst its banks and flooded a wide area. By nine o’clock the floods had reached the town of Dorchester. The main street was soon  (2)..... 3 feet of water. Fire engines arrived quickly to pump away the water, but heavy rain made their job very  (3) ..... .
Mrs Rose Willow, a  (4)......... nearly 80 years old, and living alone in her cottage, was trapped upstairs  (5)........ three hours. Finally, firemen were able to rescue her with ladders and a small  (6).......... “My cat, Tibbles, stayed with me all the time”, said Mrs Willow. “She  (7)......... me a lot. She sat with me so I didn’t feel afraid”.
The rain has finally stopped, the river level is falling and the weather forecast is good,  (8) ...........the floods have done a great deal of damage. “Luckily, nobody was  (9) ......or injured”, Chief Fire Office Hawkins  (10) .......reporters, “but it will take a long time to clear up the mess”.
1. 
A.
In 
B.
To
C.
At
D.
Until
2. 
A.
over
B.
under
C.
through
D.
between
3. 
A.
easy
B.
difficult
C.
quick
D.
clear
4. 
A.
girl
B.
man
C.
lady
D.
child
5. 
A.
for
B.
during
C.
while
D.
through
6. 
A.
ship
B.
boat
C.
car
D.
bicycle
7. 
A.
worried
B.
frightened
C.
bored
D.
helped
8. 
A.
but
B.
also
C.
therefore
D.
so
9. 
A.
burnt
B.
cut
C.
scratched
D.
drowned
10. 
A.
said
B.
asked
C.
told
D.
spoke
II. Read the text and choose one suitable word to fill in the blank. 
Foreign English language teachers for schools in Vietnam
has to is teaching cover teacher 
 more and high decided
Vietnam ...(1)... well on its way to integrate with the world and for that reason emphasis on English language skills ...(2)... become very essential.
Recently, the City Department of Education and Training ...(3)... to recruit foreign native English speakers to teach in elementary, middle and ...(4)... schools in Vietnam.
The policy calls for social contributions to improve English language ...(5)... from primary schools to senior high schools by employing only foreign native English teachers. Each student will chip in VND120,000 ($5.8) a month to ...(6)... the $35 an hour salary of the foreign ...(7)... .
Compared ...(8).... traditional English teaching methodology, it is better that thousands of students in the City have a chance of practicing listening ...(9)... speaking skills with native English speakers, who create a ...(10)...exciting atmosphere in classrooms for students.
Section 3: Writing 
Rewrite the following sentences using the words provided in such a way that they mean the same as the original sentences. 
Couldn’t you find a better hotel?
Is this 
I haven’t seen that man here before. 
This is ...
 3. Old car tires are recycled to make shoes and sandals.
 People ........................................................................................................................
 4. The coffee is so hot that I can’t drink it.
The coffee is too ...............................................................................................................
 5. Somebody repaired his car yesterday. 	
He had..........................................................................................................................
It was thought that the painting had been destroyed. 
 The painting .
Our house is going to be rebuilt by a local firm. 
We are ..
I can’t buy the tickets. They are too expensive. 
The tickets 
 9. Peter spent three hours repainting his house.
 It ...................................................................................................................................
 Leave now or you will miss the train. 
Unless ...
 II. Use the suggestions to make the meaningful sentences. 
1. information / bringing / entertainment / also / is / only / but / TV / not / .
 ............................................................................................................................................
2. village / the / definitely / better / Life / the / changing / is / for / in / .
 ............................................................................................................................................
3. look for / more money / Farmers / when / family / often / other work / their / need / they / for/ .
 ..............................................................................................................................................
4. people / still / a week / work / in / Many / days / the countryside / seven / .
 ..............................................................................................................................................
5. back / in / months / going / England / They / two / are / .
 .............................................................................................................................................
ĐÁP ÁN
Section 1: Vocabulary, Grammar and Phonetics
I. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1.
A
3.
D
5.
A
7.
B
9.
C
2.
B
4.
A
6.
B
8.
C
10.
D
II. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.	
1.
C
3.
D
5.
B
7.
C
9.
C
2.
B
4.
A
6.
A
8.
D
10.
D
III. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1. sat
5. is becoming
9. produced
2. has been
6. to work
10. does .... begin
3. were
7. saw

4. stopped
8. to lock

IV. (1 điểm): Mỗi từ biến đổi đúng cho 0,1 điểm.
1. different
5. windy
9. flights
2. pronunciation
6. unhealthy
10. contestants 
3. hopeless
7. urbanized 

4. performers
8. successfully

V. (1điểm): Mỗi câu tìm và sửa lại đúng cho 0,1 điểm.
Your answers:
1. .......B...... -> happy
6. ......C.......-> to review
2. .......B..... -> enough money
7. .......C.......-> to spending
3. ..... .C...... -> between
8. .......B..........-> ought to be
4. .......B........-> seriously
9. .......C.........-> for
5. .......A...... -> excited
10. .....D..........-> herself
Section 2: Reading (2pts)
I. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1.
C
3.
B
5.
A
7.
D
9.
D
2.
B
4.
C
6.
B
8.
A
10.
C
II. (1 điểm): Mỗi câu chọn đúng cho 0,1 điểm.
1. is
5. teaching
9. and
2. has
6. cover
10. more
3. decided
7. teacher

4. high
8. to

Section 3: Writing (3pts)Rewrite sentences. Mỗi câu viết đúng cho 0,2 điểm.
Is this the best hotel you could (can) find?
This is the first time I have seen that man here.
 People recycle old car tires to make shoes and sandals.
The coffee is too hot for me to drink.
 He had my car repa ... urrounding the temple, Angkor Thom, used to be the royal capital city.
In the early 15 century, the Khmer rulers (10)_________to Phnom Penh and Angkor was quiet. It now is a famous tourist attraction. 
WRITING
I. Write the sentence so that it has a similar meaning to the original one. 
1. Why do you come home late?
à What	____
2. It is common knowledge that he has been in prison several times.
à He is known	_________________
3. She cannot get into the habit of studying every evening.
à She cannot be	_________________________
4. We have not visited the museum before. 
à This is	_______________
5. Immediately after his arrival, things went wrong.
à No sooner	_______________________________
II. Use the following set of words and phrases to complete the following sentences. You can put additional 
1. Last night / cashier / force / hand / money / by / robber.
__________________________________________________________________________
2. 1897 /when Jack London / 21 / year / old / gold / discover / Alaska.
__________________________________________________________________________3. If / Peter / wake / earlier / not / miss / train.
__________________________________________________________________________
4. This / be / good / computer / I / ever / use.
__________________________________________________________________________
5. I / ask / Mary / if she/ come / Sydney/ Australia. 
__________________________________________________________________________
III. Do you think bicycles are the best means of transport in Vietnam? 
Write a passage (120-140 words) about your opinion.
ĐÁP ÁN
PART A (10 điểm)
1. fire	2. month	3. at	4. are	5. day
6. late	7. new	8. 10/ten	9. mind	10. temper	
PART B (10 điểm)
I.(5)	1C	2C	3A	4B	5D
II.(5)	1D	2B	3A	4A	5C 
PART C (30 điểm)
I.(15)	1A	2B	3A	4C	5C	6D	7B	8A	9C	10B
11D	12C	13B	14D	15A
II.(5)	1C	2D	3B	4C 	5A
III.(5)	1. flights	2. artistic	3. irresponsible	
4. encouragement	5. time-consuming 
IV.(5)	1. writing	2. was burning	3. stolen	
4. will be working	5. not to be disturbed	 
PART D (30 điểm)
I.(10)	1B	2D	3C	4D	5A	6B	7C	8A	9D	10C
II.(10)	1D	2C	3C	4A	5B	
II.(10)	1. in	2. were	3. see	4. which	5. about 
6. Cambodia	7. built	8. to	9. centuries	10. moved 
PART E (20 điểm)
I.(5)	1. What is the reason of your coming home late?
2. He is known to have been in prison several times.
 3. She cannot be used to studying evening.
4. This is the first time (that) we have visited the museum.
5. No sooner had he arrived than things went wrong.
II.(5)	1. Last night, the cashier was forced to hand over the money by the robber.
2. In 1897, when Jack London was 21 years old, gold was discovered in Alaska. 
3. If Peter had woken up earlier, he would not have missed the train.
4. This is the best computer I have ever used.
5. I asked Mary if she came from Sydney, in Australia.
III.(10) 	Write a passage (120-140 words) about your opinion about bicycles, the best means of transport in Vietnam. The candidate’s paragraph should include the following points: 
	- (2) Organization: Introduction- body- ending- linking words
- (6) Content: should be clear, logical and creative with explanations 
- (2) Language skills: should be free of grammatical and spelling errors 
Giám khảo chú ý:
- Đáp án+ Hướng dẫn chấm này chỉ là một trong những cách giải. Thí sinh có thể giải theo cách khác, giám khảo căn cứ vào bài làm cụ thể của thí sinh để cho điểm.
- Tổng điểm toàn bài: 100 điểm- Sau đó quy ra thang điểm 10
ĐỀ 10
A- USE OF LANGUAGE:
Question I. Find the word which has different sound in the part underlined 
1. A. wanted 	B. washed 	C. danced 	D. stopped
2. A. beds	B. dogs	C. porters	D. books
3. A. pictures	B. watches	C. buses	D. brushes
4. A. homework	B. mother	C. open	D. judo
Question II. Choose the best answer
1. My dad doesn’t mind my mom from work every day.
A. pick up	B. picked up	C. picking up	 	D. picks up
2. Using computers too much may have harmful effects .. your minds and bodies.
A. on	B. to	C. with	D. onto
3. I love the people in my village. They are so and hospitable.
A. friendly B. vast	 C. slow 	D. inconvenient
4. Among the , the Tay people have the largest population.
A. groups 	B. majorities 	C. ethnic minorities D. ethnic cultures.
5. People in the countryside live  than those in the city.
A. happy 	 B. more happily C. happily 	D. less happy
6. Viet Nam is . Multicultural country with 54 ethnic groups.
A. a 	B. an C. the D. A and C
7. We have learnt English,....................is an international language.
A. which	B. who	C. whom	D. what
8. This school....................in 2005.
A. was built	B. is built	C. will be built	D. has been built
9. I don’t have a computer. I wish I................ a new one.
A. have	B. have had	C. will have	D. had
10. They usually................ T-shirts on the weekends.
A. wear	B. worn	C. wore	D. wearing	
11. My uncle is a . . . . . . . . . He composes music and plays the piano very well.
A. music player	B. musician	C. music writer	D. music fan
12. Many people are fond of...........jeans	 
A. wear 	B. wore 	 	C. worn 	D. wearing	 
13.If I _______ it was a formal party, I wouldn't have gone wearing jeans and a jumper.
A. knew 	B. had known 	C. had been knowing D. could know
14.If you take the 8 a.m. flight to New York you _______ change planes.
 A. could not have to B. will not have to C. had not had to 	D. would not to have to
15.If it were well paid, I ...................this proposal
A.would accept 	B. Will accept 	C. Would have accepted 	D. Accepted
Question III. Give the correct form of the following verbs: 
1. Mai enjoy ____________ crafts , especially bracelets (make)
2. ____________ you ever ___________ a buffalo ? (ride)
3. The children used to ___________ a long way to school. (go)
4. They hate ___________ their son texting his friends all day. (see)
5. Do you fancy.___________ in the park this Sunday? ( skateboard)
6. Minh ( not find ) .his pen yet.
7. My house ( rebuild) ...next month
8. Nowadays, a lot of important inventions (- carry out) ---...------by scientists (work)........ for large industrial firms
9.We have just bought the pictures (paint)......................by Leonado Devinci.
10. Neil Armstrong was the first man (walk)................on the Moon.
B-READING:
Question I
1. Read the passage, and then decide whether the statements that follow are True (T) or False (F) : 
In my opinion, using the computer as your hobby can be harmful to both your health and your social life. Firstly, sitting all day in front of the computer can cause health problems such as eye-tiredness and obesity. Secondly, you may get irritated easily. Besides, if you use the computer too much, you will not have time for our family and friends. In short, computers should only be used for a limited time.
1. Using the computer too much can make your eyes tired.
1. ...
2. Using the computer too much is not good for you.
2. ...
3. We still can spend a lot of time with our family and friends.
3. ...
4. According to the writer, we can use the computer for a long time.
5. Computers should only be used for a limited time.
4. ....
5 ....
2. Read the passage carefully. 
MY VILLAGE
I live in a village by Mekong River. Every day, like most of my friends, I walk to school. It is three kilometers away. After class, I often help my mother to collect water from the river and feed the chickens. At the weekend, the villagers often gather at the community hall where there is a TV. The adults watch TV, but more often they talk about their farm work and exchange news. The children run around, playing games and shouting merrily. Laughter is heard everywhere.
 My father sometimes takes me to the market town nearby where he sells our home products like vegetables, fruits, eggs He then buys me an ice cream and lets me take a ride on the electric train in the town square. I love those trips.
 On starry nights, we children lie on the grass, looking at the sky and daring each other to find the Milky Way. We dream of faraway places.
 Answer the following questions.
 1/ Does the boy like riding on the electric train in the town square?
à
2/ What do the children do on starry nights?
à
3/ Do you like to live in the countryside or in the city ? Why ?
 à
C-WRITING:
1. Rewrite the second sentence so that it has a similar meaning to the first one (1.0 point)
1. My house is smaller than your house.
F Your house .. ....
2 . She doesn’t have much free time, she will not visit her friends. 
F If ......
3. The black dress is more expensive than the white one.
 F The white dress .....
4. No one in my group is more intelligent than Mary.
 F Mary........
5. Tam doesn’t run as fast as she used to.
 - Tam used 
6.-> We couldn’t have managed without my father’s money. 
 à But for........... 
7. It’s a pity your brother isn’t here.
 àI wish he
8. They bought this building two years ago. (Change into passive voice) 
àThis building 
9. Minh last wrote to his pen pal five months ago.(Rewrite sentence )
à Minh hasn't.......................................................... 
 10. The boy was taken to the hospital. He was injured in the accident
-> The boy who............................................................... 
2. Write a short paragraph giving your opinion about life in the countryside: 
You can use these clue questions:
What is your opinion about the life in the countryside?
How are the people, landscape, weather or air?
How is the life there?
How is the food..?
What activities can you do there?
ĐÁP ÁN
A- USE OF LANGUAGE
Question I. ( 0,25đ/ câu đúng)
1.D; 2.D; 3.A; 4.B
Question II.
1.C; 2.A; 3.A; 4.C; 5.B; 6.A
Question III. ( 0,25đ/ câu đúng)
 1. making; 2. have- ridden; 3. go; 4. seeing/ to see; 5. skateboarding
B. READING
Question I: ( 0,25đ/ câu đúng)
1. Read the text again and write True (T) or false (F).
1. T ; 2. T; 3. F; 4. F; 5.T
 2. Answer the following questions:
1.Yes , the boy does or yes , he does.
2. On starry nights, we children lie on the grass, looking at the sky and daring each other to find the Milky Way
3. I like to live in the countryside because it is quiet and comfortable.	
C. WRITING
Question I: 
a. Mỗi câu 0.5 điểm/ câu 
1.more friendly
2.longer
b. Mỗi câu 0.25 điểm/ câu 
1. Your house is bigger than my house.
2. I like listening to music. 
3, The white dress is not as expensive as the black dress.
Or The white dress is cheaper than the black dress.
4. Mary is the most intelligent in my group.
II. Write a short paragraph (70-80 words) giving your opinion about life in the countryside. (1.5 points)

Tài liệu đính kèm:

  • doc10_de_cuong_on_thi_hsg_mon_tieng_anh_lop_8_nam_hoc_2019_2020.doc